top of page

Husets historie

Familien Minor stammer oprindelig fra Ærøskøbing og det var sandsynligvis Hans Christian Christensen (Minor) der lod huset i Teglgade bygge, han er født 1745 og dør i Marstal i 1807. Hans Chr. Christensen var skipper, og førte en jagt ved navn ”Anna Margrethe.” Hans søn Christian Hansen Minor 1767-1815, var ifølge skibslisterne opført som hovedreder for jagten ”Anna Maria” At være hovedreder vil sige at eje størstedelen af parterne i skibet.

 

Den tredje generation i familien Minor, Rasmus Christensen Minor 1808- 1878, havde, ligesom sin far og bedstefar, sit udkomme på søen og ejede desuden parter i flere skibe. Rasmus Christensen Minor var gift med Maren Boye. De fik 5 børn, den ældste Christen Boye Minor, der blev født i 1843, sejlede som matros i sine unge år. Senere vendte han hjem til Marstal og overtog barndomshjemmet. Han ernærede sig som brygger og ved lidt landbrug indtil sin død i 1921. Christens yngste bror Rasmus blev navngivet efter sin far Rasmus Christensen Minor. Han blev født i Marstal i 1854, og fulgte på samme måde som sin ældste bror sømandstraditionen og kom tidligt ud at sejle.

I 1875 gik Rasmus Minor i land i San Fransisco. Der tog han amerikansk styrmandseksamen. Senere etablerede han sig som reder med skibe på Stillehavet. I 1884 gifter han sig hjemme i Marstal med Hansine Madsen, som han havde kendt siden han var barn. De bosatte sig i Alameda i Californien. Hansine og Rasmus fik fem børn, men til deres store sorg nåede kun Viola Minor at blive voksen. Hun døde dog kort efter sit bryllup med professor Waldemar Vestergård af den berygtede spanske influenza.

 

Rasmus og Hansine besøgte Marstal flere gange. De skænkede byen store pengegaver, bl. a. til opførelsen af De gamles hjem, og til forbedring af byens vandforsyning, samt til oprettelse af et børnehjem: ”Maren Minors minde”, der blev opført ved siden af Rasmus Minors barndomshjem, det nuværende museum. Børnehjemmet blev indviet i 1953.

 

Minors hjem har været beboet indtil 1947. Den sidste beboer var Ane Eriksen, der havde været husholderske for Christen Boye Minor. De havde begge været meget nøjsomme uden trang til nyere tiders bekvemmeligheder. Madlavningen foregik på det åbne ildsted, der var ikke vand indlagt eller elektricitet, nye møbler havde de heller ikke anskaffet. Minors hjem blev herefter drevet af en fond som museum på grund af dets autencitet frem til for nyligt.

 

Huset i Teglgade er formentlig bygget omkring slutningen af 1700-tallet. Størstedelen af det faste inventar stammer fra denne periode, bl.a. skabe, alkover og døre der har dekorationer af både barok og klassicistisk stilpræg.

Som helhed viser huset hvordan et skipperhjem så ud i 1800 tallet. Opvarmningen skete dels fra det åbne ildsted, dels fra vindovnen i stuen. Sengetøjet i alkoverne blev varmet op med et messingbækken, hvori der var lagt gløder fra ildstedet. I gadestuens vindueskarm stod der et lille fyrfad, det brugtes bl.a. til at tø de tilfrosne ruder op om vinteren, og således skabe et kikhul.

bottom of page